TU-Automotive Detroit is part of the Informa Tech Division of Informa PLC

This site is operated by a business or businesses owned by Informa PLC and all copyright resides with them. Informa PLC's registered office is 5 Howick Place, London SW1P 1WG. Registered in England and Wales. Number 3099067.

Informa
Jun 06
Show Filter
7:30am - 8:45am

Morning Registration & Coffee plus Women's Breakfast (by Invitation Only)

More
Showing of Streams
10:55am - 11:40am
Info

Networking and Coffee Break (Workshop: UI Design with Haptics presented by Immersion)

Workshop presented by Immersion: The Potential for Touch Technology to Shift User Interaction Design in Automotive

*Invite only

Speakers: Matt Tullis, Product Management Director and Jason Fleming, Principal Engineer

Location: Fireside Lounge

Time 10:55 - 11:55


More
Showing of Streams
1:00pm - 2:15pm

LUNCH & NETWORKING BREAK & INDUSTRY CHOICE AWARD!

More
Showing of Streams
3:10pm - 3:40pm
Info

Networking and Coffee Break

More
Showing of Streams
4:35pm - 4:40pm
End of Conference

End of Conference

More
7:30am - 8:45am 75 mins
Morning Registration & Coffee plus Women's Breakfast (by Invitation Only)
8:45am - 8:50am 5 mins
HEADLINES - Crystal & Onyx
Chairperson's Welcome
  • Stephen Bell - Senior Analyst, Internet of Things, Heavy Reading
8:50am - 9:15am 25 mins
HEADLINES - Crystal & Onyx
Case Study – Challenges with Launching a Premium Mobility Service
  • Sean Hazaray - Head of Karma Mobility Division, Karma Automotive
  • Babak Khademi - Business Development, North America, Ridecell
  • Moderator: Jeffrey Hannah - Director – North America, SBD Automotive
9:15am - 9:40am 25 mins
HEADLINES - Crystal & Onyx
Fireside Chat – The Second Age of Connected Car Development - What can we expect?
  • Interviewer: Holger Weiss - Managing Director & CEO, German Auto Labs
  • Scott Burnell - Global Lead, Business Development & Partner Management, Ford Motor Company
9:40am - 10:05am 25 mins
Info
HEADLINES - Crystal & Onyx
Fireside Chat: Emerson vs. the World - A debate about car data: Does it benefit individuals or society as a whole?
  • Lisa Joy Rosner - Chief Marketing Officer, Otonomo
  • Chip Goetzinger - Deputy General Manager, Vehicle Connected Services, Nissan Group of North America

There's a lot of talk about car data. We can predict its huge potential, but how is it really being used today? How will it be used in the future? And, more importantly, who stands to benefit from its use? This interactive discussion will explore a variety of use case and debate who the winner is: Emerson, the individual consumer, or society as a whole.

10:05am - 10:30am 25 mins
Info
HEADLINES - Crystal & Onyx
Shifting into the Driver’s Seat: How the Automotive CIO can be a Force for Change
  • Nick Parrotta - Chief Digital and Information Officer, Harman International

Digital transformation is revolutionizing every aspect of business — including the transportation industry, where technology is upending the traditional perspective on what it means to be a highly mobile society. As automotive companies navigate this shifting landscape, CIOs are the technology leaders driving digital transformation within their companies — whether it’s strategy, user experience, analytics, operations or cybersecurity. CIOs have been given a level of empowerment and autonomy to push boundaries, drive insights and leverage experiences (cloud, mobility, connectivity, data and security) to accelerate innovation in the automotive industry. But must they go further?

This keynote will address opportunities for automotive CIOs to transcend their traditional roles and drive collaboration, co-innovation and customer value across the automotive industry.

10:30am - 10:55am 25 mins
Info
HEADLINES - Crystal & Onyx
Fireside Chat – How to Successfully Converge Mobility and Autonomy
  • Interviewer: Roger Lanctot - Director, Automotive Connected Mobility, Strategy Analytics
  • Stephen Lesh - Head of Hardware Engineering and Vehicle Programs, Uber ATG
  • Use cases drive business models, value chains, and strategic decisions - discover how the most prominent use cases are developing to help navigate and stay ahead of upcoming change
  • Why use case should be the first fundamental question to steer development on policy, software and hardware and how to get critical answers to questions such as where the vehicle will operate? Who owns the vehicle? What is being transported?
10:55am - 11:40am 45 mins
Info
Networking and Coffee Break (Workshop: UI Design with Haptics presented by Immersion)

Workshop presented by Immersion: The Potential for Touch Technology to Shift User Interaction Design in Automotive

*Invite only

Speakers: Matt Tullis, Product Management Director and Jason Fleming, Principal Engineer

Location: Fireside Lounge

Time 10:55 - 11:55


11:40am - 11:45am 5 mins
DATA MONETIZATION & CONNECTED SERVICES
Chairperson’s Welcome
  • Doug Newcomb - Senior Industry Analyst, Wards Intelligence
11:40am - 11:45am 5 mins
UX & CONNECTED SERVICES
Chairperson's Welcome
  • Chris Schreiner - Director of Syndicated Research, Strategy Analytics
11:40am - 11:45am 5 mins
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Chairperson's Welcome
11:40am - 11:45am 5 mins
URBAN MOBILITY MONETIZATION
Chairperson’s Welcome
  • Lukas Neckermann - Chief Strategist, SPLYT
11:40am - 12:40pm 60 mins
WORKSHOPS - BY RSVP ONLY
Immersion Workshop: 10:55 - 11:55
11:45am - 12:10pm 25 mins
Info
DATA MONETIZATION & CONNECTED SERVICES
Panel Discussion: Thinking Outside the Box with Data Analytics
  • Moderator: Cary Quatro - Senior Product Owner / Digital Services - Data Monetization, Ford Motor Company
  • Gahl Berkooz - Vice President of Data, Analytics and Monetization, ZF Group
  • Chris Wiklund - Senior Manager Automotive Solutions, Arity
  • Mitch Dornich - Vice President Product, SiriusXM
  • Joe Wodark - AVP of Strategy and Business Development, Verisk Insurance Solutions
  • Paul Dattilo - VP Product - First Data Insights, First Data
  • How best to use data from cars, drivers and mobility services to develop new revenue streams
  • What are the challenges with the connected car data explosion?
  • Challenges surrounding profiting off driver's data without alienating your customer
11:45am - 12:10pm 25 mins
Info
UX & CONNECTED SERVICES
Panel Discussion: The Mobility & Passenger First UX
  • Moderator: Edward Laganis - Design Engineering Director, Smart Design
  • Henry Greenridge - Government and Community Relations, Cruise Automation
  • Daniel Sisco - Director Automotive Systems and Innovation, Renesas
  • Hope Bovenzi - Sector General Manager for Infotainment & Cluster, Texas Instruments
  • How to adjust your design processes as vehicle usage shifts to a ‘back seat’ or ‘passenger first’ experience through the advent of mobility services
  • Discover how vehicle interactions and HMI are shifting as the primary purpose of the vehicle transitions from ‘driven to ridden’ and the implications
  • Identify the meaningful tech experience that consumers are asking for in mobility services
11:45am - 12:10pm 25 mins
Info
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
The Software-defined Vehicle
  • Shyam Sundar - Global Head of Product, Vehicle Software Platform, Faraday Future
  • Automotive is on the verge of a transformation where software is becoming more dominant in defining the vehicle, and hardware playing the role of an enabler (and occasionally a bottleneck) to achieve the vision defined by software.
  • Present a story of how high levels of software cohesion in vehicles is driving towards automotive matching consumer device product features and lifecycles.
  • Evolution of Infotainment, Autonomy and Vehicle ECUs towards greater integration while paying attention to safety and security.
  • Consolidation and simplification of hardware blocks to match the increasing sophistication of software in vehicles
11:45am - 12:10pm 25 mins
Info
URBAN MOBILITY MONETIZATION
Making Mobility Profitable
  • Sylvano Carrasco - VP of Connected Car, Getaround
  • Andreas Mai - Founder & CEO, ecomo
  • Ohad Zeira - Vice President Fleet Ventures, Avis Budget Group
  • Moderator: Lukas Neckermann - Chief Strategist, SPLYT
  • Understand how to run a profitable new mobility service including the techniques achieving high vehicle utilization rates 

  • Get a global perspective on investment patterns in connected car & telematics and mobility services – position yourself to move with the trends

  • Be an investment prospect. Strike the balance of innovation with disruption through effective use of cutting edge tech.

12:10pm - 12:35pm 25 mins
Info
DATA MONETIZATION & CONNECTED SERVICES
Panel Discussion: Redefining the Relationship Between Automaker, Dealer and Customer
  • John F. Possumato - CEO, Driveitaway Inc.
  • John Campos - Group Vice President, Automotive, Acxiom
  • Dave Nemtuda - Senior Director of Business Development, LexisNexis Risk Solutions
  • Harvey Butner - Service and Parts Director, Ford
  • Richard Wallace - Vice President, Transportation Systems Analysis, Center for Automotive Research
  • Moderator: Michael Perugi - Automotive Industry Strategist, Principal Consultant, Acxiom
  • With so many people starting to buy their cars online what impact will this have on the dealer? 

  • How can the dealer bridge the gap between the automaker and the consumer?  

  • What does the future hold for the dealer in a MaaS world?  

  • The importance of accurate ethical data between the parties and as part of the overall relationship

12:10pm - 12:35pm 25 mins
UX & CONNECTED SERVICES
Keynote Session by Logigo
  • Jeff Jorge, Logigo Automotive
12:10pm - 12:35pm 25 mins
Info
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Leveraging PCIe for High-Speed In-Car Connectivity – The Data Center on Wheels
  • Ilan Shaari - Senior Vice President, Business Development, Valens

In-vehicle connectivity and advanced network architectures play a central role in the future of autonomous cars. The increasing number of devices, cables and connectors is leading to a complex and intricate system that demands a technological leap. PCIe, a technology widely employed in smartphones, computers and data centers today, can address the high-performance interface needs of the autonomous car and provide a stable and complete ecosystem support.

  • Learn about the technologies in the market that can extend in-vehicle PCIe transmission to several meters, while handling the harsh, noisy automotive environment
  • Understand how multi-Gigabit PCIe transmission can revolutionize in-vehicle connectivity, guaranteeing performance and flexibility
  • Explore the applications that can be optimized with long-distance PCIe transmission, such as shared storage, remote TCU connectivity, ADAS and infotainment data pipe, and centralized processing of clustered sensors over star/ring connectivity topologies

 

12:10pm - 12:35pm 25 mins
Info
URBAN MOBILITY MONETIZATION
Mobility by Design
  • Stephan Zeh - Head of Audi Mobility Services / EVP & GM, Silvercar by Audi
  • Gregory Duconge - CEO, Vulog
  • Prescott Watson - Principal, Maniv Mobility
  • Moderator: Taylor Leone - Connected Car Specialist, SBD Automotive
  • Selecting a winning business model for new mobility i.e. flexible shared ownership, ad-subsidized car sharing and valet services 

  • Match the service to consumers’ needs - provide a general catch-all shared service?  Or is there a market for safe rides for kids to go to school? 

  • Discuss how to go from concept/pilot to full-scaleroll out and turn localized experiments, e.g. community ride-share schemes, into global solutions

12:35pm - 1:00pm 25 mins
DATA MONETIZATION & CONNECTED SERVICES
The Agile Automobile
  • Sathya Prasad - Senior Director, Tata Consultancy Services
12:35pm - 1:00pm 25 mins
UX & CONNECTED SERVICES
Sponsored Keynote
12:35pm - 1:00pm 25 mins
Info
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Autonomous Driving Development: The race to Level 5
  • Jeff Lovett - Americas Automotive and Manufacturing Practice Lead, DXC Technology

The race is on to build fully autonomous vehicles. OEM research and development teams face significant challenges to capture, manage, and interpret ever-increasing amounts of data used to develop and train AD algorithms.

  • What are the physical, logical, and economic challenges of AD development and how will it evolve over the coming years?
  • Hear case studies from early adopter OEMs and examples of R&D teams overcoming their AD development challenges.
12:35pm - 1:00pm 25 mins
Info
URBAN MOBILITY MONETIZATION
Partnerships & Collaboration Driving Mobility
  • Moderator: Lukas Neckermann - Chief Strategist, SPLYT
  • Aravind Kailas - Research and Innovation Manager, Volvo Group CTO Office, Volvo Group
  • Dan Langford - Innovation Director, Nevada Center for Advanced Mobility, Nevada Governor's Office of Economic Development
  • Frank Weith - Director Connected and Mobility Services, Volkswagen Group of America
  • Identify key partners that will make or break your service, including mobility platform, insurance, parking, etc. 

  • Assess the new mobility value chain to know what sorts of partnerships are right for your stage of progress 

  • Develop digital ecosystems along the value chain, the shape of which will vary by whether they aspire to expand their reach across technologies or across business models

  • Consider three value-creation models and their underlying use cases: revenue generation, cost reduction, and enhancement of safety and security. Which one stands as a priority?

1:00pm - 2:15pm 75 mins
LUNCH & NETWORKING BREAK & INDUSTRY CHOICE AWARD!
2:15pm - 2:20pm 5 mins
DATA & CONNECTED SERVICES
Chairperson's Welcome
  • Mo Al-Bodour - Connected Car Senior Specialist, SBD Automotive
2:15pm - 2:20pm 5 mins
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Chairperson's Welcome
2:15pm - 2:20pm 5 mins
CYBER SECURITY IN MOBILITY
Chairperson's Welcome
  • Matt Jones - Product Marketing Lead, GENIVI Alliance
2:20pm - 2:45pm 25 mins
Info
DATA & CONNECTED SERVICES
Designing automotive silicon with modern system architectures in mind
  • Daniel Sisco - Director Automotive Systems and Innovation, Renesas

Resulting from the ever-increasing levels of system complexity and interconnectedness, Tier2 chip providers are driven to design, test, and market their products with an increased focus on automotive systems and system integration. Modern automotive architectures and integration requirements drive design choices at the chip level, such as interconnect optimizations, trade-offs between generic or specific computing power and IPs, and optimized cache and pipelines chains. Without strong system level knowledge, making smart SoC design choices for modern automotive applications will become increasingly difficult. This talk will explore a unique approach to system level thinking for silicon design, and explain the importance of such an approach.

2:20pm - 2:45pm 25 mins
Info
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Panel Discussion: Behind the Curtain of Closed Environment AV and V2X Testing
  • Radovan Miucic - Technical Fellow and a Team Lead, Changan US R&D Center, Inc.
  • Michael DeKort - Founder and Chief Technology Officer, Dactle
  • Understand how scenario modelling can be applied to simulator based validation approaches to ensure level 4 system reliability in any eventuality
  • Consider how simulator based approaches focused on virtual environments can be utilized to not only test but also train autonomous vehicle systems
  • Move from the lab to the test track to understand how the current crop of test centers are the key to obtaining real world validation of software based test results
2:20pm - 2:45pm 25 mins
Info
CYBER SECURITY IN MOBILITY
Panel: If IoT applications are considered an easy target, how can we protect applications for the Connected Car?
  • Andre Weimerskirch - Vice President Cybersecurity & Functional Safety, Lear Corporation
  • Asaf Ashkenazi - Chief Strategy Officer, Inside Secure
  • Kevin Baltes - Director – Product Cybersecurity, General Motors
  • Chuck Brokish - Director of Automotive Business Development, Green Hills Software
  • Moderator: Alex Oyler - Head of Car IT, SBD Automotive
  • How important is end-user awareness and how much is human error a crucial factor in the cybersecurity chain?  

  • How external applications interact with the internal 

  • Getting your security right to avoid a PR disaster

2:45pm - 3:10pm 25 mins
Info
DATA & CONNECTED SERVICES
Is Automotive Going the Way of the Airline?
  • Devin Liddell - Principle Futurist, TEAGUE
  • What can the automotive industry learn from the commercial aviation industry, in which just a few OEMs outfit thousands of service providers?  

  • Is this the future of the automotive industry? Or, are there alternative scenarios?   

  • What lesson can the automotive industry borrow from commercial aviation to create its preferred future? 

2:45pm - 3:10pm 25 mins
Info
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Panel Discussion: AI & the Brains Behind the Operation
  • Seamus Hatch - Executive Vice Chairman & CMO, Invision AI
  • Yong Sun - Supervisor, Powertrain & Vehicle R&D, ISUZU Technical Center of America Inc.
  • Raed Shatara - Market Development Senior Principal Engineer, STMicroelectronics
  • Thomas Carmody - Head of Transport and Infrastructure, Cambridge Consultants
  • How many brains do you want in the car? Weigh up the benefits of an intelligent sensor that is distributing intelligence through the vehicle
  • Anticipate data storage challenges to meet AV grade level requirements. What do we need to do, today, to have sustaining solutions for the future?
  • Learn how integrated AI and networked smart sensors can together provide an optimum picture of surrounding objects and situations, adding layers of contextual information for making quicker, more accurate decisions
3:10pm - 3:40pm 30 mins
Info
Networking and Coffee Break
3:40pm - 4:05pm 25 mins
Info
DATA & CONNECTED SERVICES
Case Study: Building a Holistic Customer Journey through Partnerships - OEM & Amazon Alexa SDK Discuss the Integration of Voice in the Automobile
  • Chris Wenneman - Director Alexa Automotive, Amazon Inc.
  • Solving customer pain points with Voice – A real world example 

  • How will the integration of voice work and how is it enhancing the user experience? 

  • What challenges do Automakers face and how are they overcoming this?

3:40pm - 4:05pm 25 mins
Info
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
CASE STUDY: Connected, Autonomous and Integrated
  • Colin Dhillon - Chief Technical Officer, Automotive Parts Manufacturer’s Association (APMA)
  • Learn how V2X and autonomous tech integration challenges were overcome at the Autonomous Vehicle Innovation Network (AVIN) Demonstration Zone in the SMART City of Stratford, Ontario
  • Get inside a project that includes managing a fleet of twenty vehicles equipped with a combined two-hundred (200) unique pieces of Connected & Autonomous Vehicle (CAV) technology, from 200 suppliers/tech start-ups
3:40pm - 4:05pm 25 mins
Info
CYBER SECURITY IN MOBILITY
Panel Discussion: How Can Fleet Owners & Car Sharing Services Stay One-Step Ahead of Identity Theft?
  • Faye Francy - Executive Director, Auto-ISAC
  • Ana Cristina Hernández - Cyber Security Analyst, SEAT
  • Tim Cavanaugh - Global Product Marketing Business Development Director, Cavanaugh Consulting
  • Moderator: Matt Jones - Product Marketing Lead, GENIVI Alliance
  • Discover the ways that fleet owners and car sharing services are leaving themselves open to widespread identity theft  

  • Are fleets more vulnerable to cyber-attacks? If so, why and what can we do to mitigate these risks 

  • Autonomous will be fleet.  Ford has already stated that.  Security concerns that kind of business proposition who owns the risk

4:05pm - 4:30pm 25 mins
Info
DATA & CONNECTED SERVICES
Panel Discussion: How Connected Cars Are Changing the Audio Game
  • Steve Newberry - Executive Vice President, National Association of Broadcasters
  • Mo Al-Bodour - Connected Car Senior Specialist, SBD Automotive
  • More people listen to the radio in their car than anywhere – finding better analytics to monetize on this lucrative data 

  • Connecting with the media industry for lucrative returns – thinking outside the box when it comes to data 

  • What is the role of local radio and broadcasters in the automotive industry looking forward, especially in the age of Spotify and Pandora?

4:05pm - 4:30pm 25 mins
Info
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Latest Autonomous Regulation Update
  • Chan Lieu - Senior Policy Advisor, Venable LLP
  • Get up to speed with the pace of transformation as policymakers and enforcement officials grapple with issues of safety, insurance, cybersecurity and privacy
  • Adapt as new business models challenge existing laws and regulations at the federal, state, and local levels
  • Build a robust strategy as the legal liabilities and regulatory compliance risks for businesses continue to rise
4:05pm - 4:30pm 25 mins
Info
CYBER SECURITY IN MOBILITY
Navigating the Future: A Roadmap to Flexible Security and Control Over a connected vehicle’s lifetime
  • Remy Cricco - Chairman of the Board, SIMAlliance
  • Increased connectivity is driving up the need for security 

  • Can cloud based security cover the entire Connected Ecosystem  

  • What is the best way to secure components such as (e.g. eSIM and Secure Element) already being utilised by some car manufacturers 

4:30pm - 4:35pm 5 mins
DATA & CONNECTED SERVICES
Chairman's Closing Remarks
4:30pm - 4:35pm 5 mins
TECH ROADMAP TO AUTONOMOUS MOBILITY
Chairman's Closing Remarks
4:30pm - 4:35pm 5 mins
CYBER SECURITY IN MOBILITY
Chairman's Closing Remarks
4:35pm - 4:40pm 5 mins
End of Conference